Het is vervelend en zelfs gevaarlijk. We hebben het over houtrot. Toch zijn er oplossingen. En wij bieden ze met Rijpkema allemaal aan.
Eén ding staat voor ons als een paal boven water. Je moet wat doen aan houtrot. Want houtrot ziet er niet alleen lelijk uit. Het vergroot bovendien de kans op lekkages en het is zelfs levensgevaarlijk. Want het kan de constructie van je huis in gevaar brengen.
Maar dan het goede nieuws. Eigenlijk valt er altijd iets aan te doen en vaak is de oplossing niet zo rigoureus als de meeste mensen denken. Er zijn verschillende mogelijkheden: vervanging, deelvervanging en reparatie. Wat is de beste optie? Dat hangt met name af van de grootte van rotte plekken.
De complete vervanging van bijvoorbeeld een raam is alleen nodig wanneer het hout helemaal rot is. Maar dat is in misschien maar bij vijf procent van de situaties het geval. Vaak zijn deelvervanging of reparatie opties die veel aantrekkelijker zijn. Want het is natuurlijk goedkoper.
Deelvervanging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer een dorpel voor een groot deel rot is. Als dat zo is, dan frezen wij een stuk eruit en komt er een nieuw stuk hout voor in de plaats. Het is een oplossing die lang meegaat. Niet voor niets bieden wij er tien jaar garantie op aan.
Behalve vervanging is ook reparatie een optie. Dat gebeurt als de houtrotplek kleiner is. Vaak leggen wij de grens op ongeveer 10 centimeter. We verwijderen het houtrot en vullen het stuk met een speciale compound. Ook dit gaat niet ten koste van de kwaliteit op lange termijn en ook hierbij bieden we tien jaar garantie.
Een ander voordeel: je kunt de epoxy schuren en daarna overschilderen. Lees hier meer over de producten die we daarvoor gebruiken. Zeker de instructievideo’s zijn erg interessant om te bekijken.
Maar natuurlijk is voorkomen ook hier beter dan genezen. Al is het niet makkelijk om houtrot te voorkomen, want het weer is niet te sturen. Het enige dat echt werkt is het hout goed en met regelmaat behandelen en regelmatig opnieuw te beschilderen.
Belangrijk is ook om het snel te herkennen. Want hoe eerder je erbij bent, hoe minder groot de schade natuurlijk is. Als de verf er vanaf komt of als het hout vochtiger aanvoelt, dan weet je hoe laat het is. Soms is houtrot moeilijk te zien, maar wie elk jaar een rondje door het huis maakt en met een schroevendraaier prikt, voelt snel wat de zwakke plekken zijn.
Team Rijpkema